Porady
Najlepiej urządzone wnętrze kuchni zapewnia odpowiedni komfort, dzięki któremu wszystkie czynności towarzyszące przygotowywaniu posiłków nie wymagają przemierzania dużych odległości. Ustawienie sprzętów kuchennych powinno być zatem zgodne z kolejnością wykonywania prac podczas gotowania.
Warto zacząć więc od lodówki, skąd będziemy wyjmować produkty spożywcze, następnie przejść do umieszczenia blatu i zlewu, gdzie będziemy je myć i wstępnie przygotowywać. Na sam koniec najlepiej zostawić montaż kuchenki czy płyty grzewczej, gdzie będzie odbywać się ostateczne przygotowywanie potraw.
Istotna dla projektantów przy planowaniu rozmieszczenia urządzeń kuchennych jest także zasada trójkąta roboczego. Stwierdza ona, że największą ergonomią cechuje się ustawienie sprzętów w wierzchołkach trójkąta narysowanego na rzucie pomieszczenia kuchennego, w miejscach, w których urządzenia nie będą od siebie zbyt oddalone. Jego obwód powinien liczyć mniej niż 7 m. Odległość od lodówki do zlewozmywaka powinna wynosić mniej więcej 120–210 cm., od zlewozmywaka do kuchenki 120–210 cm, zaś od kuchenki do lodówki 120–270 cm. Rozmieszczenie sprzętów według tej reguły gwarantuje ograniczenie odległości pokonywanych podczas przygotowywania potraw.